What Happens If I Forget To Move My Marker Back On The Green?
You've moved your ball-marker away from someone's line but then forgotten to move it back before putting... what happens now?
Under Rule 15.3, if your ball-marker on the putting green interferes with the line of another player, you should move it to somewhere where it won’t, either at your own instigation or at the request of that other player.
You'll sometimes be asked to move your ball or ball-marker away from another player's line
Most golfers would do this by measuring a putterhead length away from either ball or ball-marker (you may measure before marking the ball if you so wish) in whichever direction the other player has asked them to move it. It doesn’t have to be a clubhead length. You may use any fixed measurement, even a whole club length, but that would appear to be unnecessarily complicating something that doesn’t need to be complicated.
You can measure away from the ball directly without first marking it if you wish
To move the ball or ball-marker, according to Clarification 15.3/1 you should align the clubhead, or whatever you are using to measure “with a fixed object (such as a blemish on the green or a sprinkler head) to ensure that when replacing the ball, the steps can be reversed and the ball be replaced on the spot from which it was lifted”. Many golfers will typically use a tree or fixed sign on the next tee as their reference point.
Having done that, what then happens if you forget to move your marker back before putting? With a slight lapse of concentration, it’s relatively easily done despite your - and usually your playing companions' - best intentions, for nearly all would step in if they saw you about to putt without moving it back. And it does happen! In the 2023 PGA Championship, Cameron Young did just this when he holed a two-footer for par on the 16th green in round two without moving his marker back, having been asked to move it aside by Tommy Fleetwood.
When the error came to light, that ‘par’ subsequently became a double-bogey as a result of Young playing from a wrong place in breach of Rule 15.3c and therefore incurring the general penalty under Rule 14.7a – so two strokes in stroke-play. In match-play, it would have been loss of hole.
Cameron Young was penalised two strokes in the 2023 PGA Championship for forgetting to move his marker back
Young did not have to correct his error, and whether or not you have to do that (in stroke play only) depends on whether or not the mistake is considered a “serious breach” (see Rule 14.7b) – i.e., one that gives you a significant advantage over playing from where you should have done, according to the Definitions.
Failing to move your ball back three to four inches on the putting green does not give you a significant advantage, and Young’s penalty suggests that such a mistake is not deemed a serious breach. It is therefore simply a two-stroke penalty in stroke-play rather than you having to correct the mistake by playing out the hole from the right place, with two strokes deemed more than adequate for the severity of the breach.
Subscribe to the Golf Monthly newsletter to stay up to date with all the latest tour news, equipment news, reviews, head-to-heads and buyer’s guides from our team of experienced experts.
To further reduce the risk of this happening, some players will turn their marker upside down as a reminder when they have been asked to move it, or, if using a coin, will have it ‘heads up’ normally, but switch to ‘tails up’ if they have been asked to move it aside.
Jeremy Ellwood (Jezz) has worked in golf since 1993 and for Golf Monthly since 2002 when he started out as equipment editor. He is a senior panelist for Golf Monthly's Top 100 UK & Ireland Course Rankings and has played all the Top 100 plus 94 of the Next 100, making him well-qualified to compare our premier tracks. He has played over 1,100 courses in 35 countries, from remote nine-holers in the Scottish Highlands to grand international resorts, hitting the 1,000 mark on his 60th birthday in October 2023 on Vale do Lobo's Ocean course. Put him on a links course anywhere and he'll be blissfully content.
Contact Jezz on X - @JezzEllwoodGolf
Jeremy is playing...
Driver: Ping G425 LST
3 wood: Srixon ZX
Hybrid: Ping G425
Irons 4- to 11-iron: Honma TWorld TW747Vx
Wedge: Ping Glide 54˚
Putter: Ping Fetch